Fjalarin historia
Uniikin pikku hotellin historia kietoutuu jännittävällä tavalla kaikkien tuntemaan suuryritykseen jonka juuret ovat Salossa.
Yhden ihmisen merkitys on toisinaan poikkeuksellisen suuri. Millainen Salo olisi ilman Fjalar Nordellin vaikutusta?
Tietää ei voi, mutta oletettavasti hyvin toisenlainen. Fjalar Nordellin (1903-1976) elämä selittää paljolti sen, miksi Salo pitkään kukoisti elektroniikan keskuksena, sillä Nokian menestys alkoi Salosta, Fjalar Nordellin perustamasta radiotehtaasta.
Alussa oli kahden miehen nyrkkipaja. Nordell & Koskinen aloitti Turuntien verstaassa tekemään ja myymään radioita huhtikuussa 1928. Verstas kasvoi Nordellin johdossa Salora Oy:ksi, (sanoista Salo ja radio) yli 2000 työntekijän TV-tehtaaksi 70-luvun alkuun mennessä. Ensimmäisen radiopuhelimensa Salora teki 1964. Vuonna 1979 monialayhtiö Nokia ja radio- ja televisiovastaanottimia valmistava Salora perustivat yhteisyrityksen, jonka nimi oli Mobira. Varsinainen matkapuhelintuotanto Salossa alkoi 1981. Silloin matkapuhelimet painoivat 10 kiloa.
Hotel Fjalar rakennetaan 1974
Vuonna 1974 vuorineuvos Fjalar Nordell rakensi Rinteentielle yksityiskodikseen upean omakotitalon. Talon suurista ikkunoista ja terassilta oli suora näköyhteys Saloran hallintorakennuksen 'Ankkalinnan' pääovelle. Kodin päärakennus oli n. 650 m², jonka lisäksi pihamaalla oli autotalli- ja varastorakennus sekä ns. talomiehen asunto.
Vuonna 1995 talon osti Tina Anttilan isä, liikemies Pasi Anttila, joka ehdotti tyttärelleen rakennuksen kunnostamista ja korjaamista gasthaus-tyyliseksi majataloksi. Hotellin nimenä haluttiin säilyttää pala salolaista, arvokasta elektroniikka-alan historiaa ja kunnioittaa Fjalar Nordellin upeaa uraa alansa pioneerinä. Monien vaiheiden jäkeen, Hotel Fjalar vietti virallisia avajaisia joulukuussa 1997. Toiminnan alkaessa huoneita oli 13.
Vuoden 2000 aikana valmistui hotellin ensimmäinen laajennusosa, jossa hotellihuoneita tuli lisää seitsemän ja vuodepaikkoja kolmetoista. Seuraava laajennus tehtiin vuonna 2005, jolloin saatiin uusi avara aamiaishuone sekä neuvottelutila yläkertaan.
Fjalarin tarina elää edelleen!
Salon elektroniikka teollisuuden historia salovisio.fi sivuilla
“Elektroniikkateollisuudella on ollut merkittävä rooli Suomen taloudessa, työllisyydessä ja teknologisessa kehityksessä.
Salo, pieni varsinaissuomalainen kaupunki vilja-aukeiden ympäröimänä, on toiminut tärkeänä tapahtumapaikkana ja mahdollistajana tälle kehitykselle. Teollisuudenalan historia Salossa kertoo vahvasti koko Suomen elektroniikkateollisuuden tarinaa. Salovisio-verkkonäyttely esittelee tätä historiaa, seuraten neljää aikakautta ja niitä läpäiseviä kehityskulkuja.”
https://salovisio.fi/